Majlis Aqiqah Beramai-ramai

View previous topic View next topic Go down

Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by fendy5800 on Wed Feb 20, 2008 9:42 am

Assalamua'laikum...

Seperti yg telah dibincangkan oleh beberapa jemaah Qariah Tmn Pinggiran USJ, maka dgn ini telah disepakati utk kami membuat bancian/survey berhubung perkara di atas.

Antara tujuan utama utk menganjurkan majlis ini adalah bagi mengimarahkan surau kita dgn aktiviti yg bermanafaat utk masyarakat setempat, di samping bertujuan utk mengumpul dana surau.

Secara dasarnya, Majlis Aqiqah ini akan melibatkan penyembelihan seekor lembu, yang mana ia bersamaan dgn 7 bhgn Aqiqah. Majlis akan dilakukan di surau secara gotong royong. Bagaimanapun, tarikhnya belum diputuskan lagi. Buat permulaan, penyertaan dibuka HANYA utk seekor lembu. Seperti yg telah dibincangkan, harga utk satu bahagian adalah sebanyak RM400 (belum muktamad).

Modus Operandinya adalah seperti berikut:
1. 2@3 bahangian lembu - buat kenduri kat surau, makan ramai2.
2. Bahagian2 selebihnya - di sedekahkan kepada rumah2 anak yatim, rumah2 org tua, fakir miskin dll yg lebih memerlukan...

Diharapkan rakan2 jemaah dpt melontarkan pandangan/pendapat berhubung cadangan ini. Yang baik dr Allah, dan yg tdk baik dr kelemahan kami.

Sekian, wassalam.

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by arip on Wed Feb 20, 2008 2:31 pm

Penyertaan hanya dibuka untuk lembu je ke?

arip

Number of posts : 230
Registration date : 2007-12-16

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by fendy5800 on Wed Feb 20, 2008 3:00 pm

arip wrote:Penyertaan hanya dibuka untuk lembu je ke?

Penjelasan: Penyertaan hanya terhad kepada 7 penyertaan iaitu bersamaan dgn seekor lembu utk disembelih.

Arip, ko buat2 tak paham la pullok...!!!

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Wed Feb 20, 2008 3:29 pm

Alhamdulillah.bagus cadangan tu..dpt Biro Ekonomi tambah dana..boleh tampung kuliah mingguan Biro Dakwah...minta Biro Kebajikan promosikan....insyaALLAH...dapat sambutan..

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by Hamzah on Wed Feb 20, 2008 5:26 pm

Bagus-bagus.Tukang sembelih kita boleh import dari Batu 3 atau Flat Sri Kayan. Sape2 yg ada contact toke2 lembu bolehlah highlight kat sini.Atau mungkin anda sendiri seorang saudagar lembu..mana tau..

Hamzah

Number of posts : 94
Registration date : 2008-01-01

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Wed Feb 20, 2008 5:30 pm

Pasal nak cari lembu tanya Che Naii atau SU......dengar2 dia orang saudagar lembu..

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by ibnu umair on Wed Feb 20, 2008 11:14 pm

cadangan yang baik. tp klu rm400 tu cuma cukup tuk beli lembu dan masak rasanya. untuk masukan dlm dana rasanya cuma ciput tu. tp klu permulaan rasanya ok le

ibnu umair

Number of posts : 136
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by ron on Thu Feb 21, 2008 12:38 am

Alhamdulillah... ana mau join lah...satu bahagianlah...bilah...?

ron

Number of posts : 19
Registration date : 2008-01-06
Location : 61 3/3

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by fendy5800 on Thu Feb 21, 2008 9:11 am

Sekiranya cadangan ini mendapat sambutan yg baik dr jemaah Qariah PUSJ, kita akan utarakan kepada Jawatankuasa Surau utk dibincangkan dgn lebih serius. Diharapkan selepas itu nnt, pelan induk projek akan dibentangkan kepada semua sebagai makluman.

Nusi, kalau feedback +ve, boleh la initiate meeting...

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Thu Feb 21, 2008 9:30 am

BIro Kebajikan....masuk..masuk...masuk..dah dah boleh buat kertas kerja...ramai yang minat....apa kata kita bincang kat hj.omar sesudah subuh sabtu ni.....

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by Bart 2nd Chance on Thu Feb 21, 2008 11:37 am

Idea yang bernas fendy, So kepada AJK surau setiap Lorong/jalan diharap dapat buat promosi supaya cadangan jgn tinggal cadangan. Ana pun kalau ade rezeki nak join satu bahagian...

Bart 2nd Chance

Number of posts : 36
Registration date : 2008-01-31

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by arip on Mon Feb 25, 2008 4:38 pm

Cuba letak form pnyertaan kat softboard surau..sure lagi ramai yg nak participate, dan bukan hanya utk seekor lembu sahaja Very Happy

arip

Number of posts : 230
Registration date : 2007-12-16

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Tue Feb 26, 2008 3:56 pm

kita tunggu biro kebajikan masuk......tak pe sesudah subuh tadi saya dah tulis kat papan pengumuman...buat pertama kali kita buat untuk seekor lembu dulu...insyaALLAH kalau ada lagi...kita akan anjurkan lagi...saya dah servey dgn mad commando..pakar dalam sembeleh menyembeleh...seekor lembu untuk aqiqah rate buat masa sekarang rm 2400-2500+sembeleh dan lapah sekali...

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by fendy5800 on Thu Feb 28, 2008 11:45 am

Salam...

Kami dah sediakan borang penyertaan utk Majlis Aqiqah ni. Ada di tampal di papan kenyataan.

Kepada yg berminat, sila isikan nama, no.rumah, no.tel, nama anak dan juga jumlah bahagian yg dihajati.

Tarikh tutup penyertaan tertakluk kepada cukupnya 7 bhgn (seekor lembu shj). Terma & syarat2 penyertaan serta tarikh perlaksanaan akan dimaklumkan kemudian, sebaik mendapat kata sepakat dr jawatankuasa surau.

Wassalam.

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Wed Apr 16, 2008 11:47 am

Sesi Perbincangan Majlis Aqiqah

Hari : Khamis (17/04/08)
Masa : Selepas Solat Isyak

Semua peserta dan ahli qariah Surau dijemput hadir.

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by harun on Wed Apr 16, 2008 6:09 pm

ok gak tu..... baguslah korang ni.....

harun

Number of posts : 50
Registration date : 2008-03-30

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Fri Apr 25, 2008 6:03 pm

Insya ALLAH ......Majlis akan di adakan pada 17/05/08
.....Bermula dari jam 07.00 pagi hingga selepas solat asar
......Seekor Lembu dan 2ekor kambing.
.....9 peserta.
SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT PUSJ, TMN PERINDUSTRIAN UEP,
TMN PERINDUSTRIAN LION SERTA ZON2 YANG SEWAKTU DENGAN NYA
DIJEMPUT HADIR UNTUK BERSAMA2 MENJAYAKAN MAJLIS AQIQAH.

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by encikx on Tue Apr 29, 2008 5:44 pm

ok gak nih...

encikx

Number of posts : 46
Registration date : 2008-04-28

http://armanibrahim.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by bunga on Tue Apr 29, 2008 5:46 pm

nusiOmar wrote:
SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT PUSJ, TMN PERINDUSTRIAN UEP,
TMN PERINDUSTRIAN LION SERTA ZON2 YANG SEWAKTU DENGAN NYA
DIJEMPUT HADIR UNTUK BERSAMA2 MENJAYAKAN MAJLIS AQIQAH.

bro...

hang perli kite kewww??? Laughing Laughing flower

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by nusiOmar on Fri May 02, 2008 10:40 am

Kepada semua peserta Aqiqah minta hadirkan diri pada 4/05/08 lepas solat isyak dsurau ada sesi perbincangan tambahan.....kalau berpeluang majlis kita akan dkunjungi YB baru...yang berkenaan tengah berusaha.harap maklum

nusiOmar

Number of posts : 44
Registration date : 2008-02-14

Back to top Go down

Re: Majlis Aqiqah Beramai-ramai

Post by Sponsored content Today at 10:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum