KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

View previous topic View next topic Go down

KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by Biro Dakwah on Mon Nov 03, 2008 11:13 am

ASSALAMUALAIKUM WBH

PENYAMPAI: USTAZ DR NIK RUSDI B AHMAD
MASA : SELEPAS SOLAT MAGHRIB
TARIKH : 5 NOVEMBER 2008 RABU
KITAB : TAFSIR AL-QURAN PIMPINAN AR-RAHMAN

SEMUA DIJEMPUT HADIR & SILA HEBAHKAN.

Ingat lima perkara sebelum datang lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Biro Dakwah

Number of posts : 110
Registration date : 2008-07-14

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by gsoumar on Mon Nov 03, 2008 12:12 pm

Apa yang terjadi ketika air diletakkan di dalam freezer yang bersuhu 0 darjah Celsius, tentu air
membeku, begitu juga bila air yang sudah membeku dikeluarkan dari freezer dan diletak di tempat bersuhu 38 darjah Celsius. Sudah tentu air yang beku itu akan mencair dan kembali menjadi air semula. Mengapa ini terjadi? Ini kerana air bergantung kepada suasana dan keadaan. Begitu juga dengan iman kita hari ini yang sangat dipengaruhi oleh suasana dan keadaan seperti air.

Hal ini akan jelas bila menjelang Ramadhan, dimana kita berbondong-bondong menjadi orang yang
mendadak alim. Namun sayangnya ketika cahaya syawal mulai menjelang kita kembali seperti semula sebagaimana air yang beku dikeluarkan dari freezer, lambat laun, perlahan tapi pasti iman kita makin lama semakin menipis baik disedari atau tidak.

Iman bukan perkara yang turun sendiri dari langit seperti hujan, tetapi hanya akan datang bila
kita ada usaha atas perkara itu. Ibarat wang ringgit yang hanya datang jika kita ada usaha untuk mendapatkannya, begitu juga dengan iman. Para sahabat nabi berjuang mati-matian untuk perkara ini. Bilal r.a. rela disiksa dan ditindih batu yang besar diatas terik padang pasir yang panas demi mendapatkan iman, Sumayah Ummu Amar r.ha telah menjadi syahid setelah sebelumnya ditombak kemaluannya olah Abu Jahal demi mempertahankan imannya.

Oleh yang demikian tuan-tuan dan puan-puan, marilah kita sama-sama untuk hadir ke majlis-majlis ilmu yang diadakan di surau kita dari semasa ke semasa. Semoga hidup kita lebih diberkati. Amiin.

p/s Sekadar peringatan untuk diri dan kawan-kawan. Very Happy

gsoumar

Number of posts : 222
Registration date : 2008-05-04
Location : PUSJ

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by fendy5800 on Tue Nov 04, 2008 1:22 pm

kena ada usaha atas iman...

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by gsoumar on Tue Nov 04, 2008 2:05 pm

bukan apa, kesian kat abang2 biro dakwah tu menghabiskan masa/tenaga/credit untuk arrange kuliah. Tapi yang datang
biasanya orang yang sama aje... surau ni bukan untuk ajk
aje... Sad

gsoumar

Number of posts : 222
Registration date : 2008-05-04
Location : PUSJ

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by bunga on Tue Nov 04, 2008 2:28 pm

bro GSO.. usaha itu tangga kejayaan... nak membawa org ke arah kebaikan pun bkn mudah.... hanya org2 yg x mudah give up jek akan meneruskan perjuangannya... cheers

tgk cam org2 tabligh tu... dtg rumah org sana sini... berkongsi kisah2 Rasullah saw... mengajak org ke surau... hehehe... kenkdg bile dorang dtg kat area rumah2 sewa... cepat2 org tutup pintu... sy tgk dorang tu tabah tul... hehehe Very Happy

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by gsoumar on Tue Nov 04, 2008 2:47 pm

agak2 klu geng tabligh dari PUSJ ke TP nanti ketuk pintu umah bunga dapat minum teh bunga la... Smile nama hubby bunga apa?

gsoumar

Number of posts : 222
Registration date : 2008-05-04
Location : PUSJ

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by paklong on Tue Nov 04, 2008 3:33 pm

Bila la karkun kat TPUSJ ni nak datang rumah aku and ajak aku makan kerang bakar......

paklong

Number of posts : 61
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by paklong on Tue Nov 04, 2008 3:44 pm

Biro Dakwah kalau setakat buat program 2 kali seminggu tak payahlah nak komplen penat/habis duit/buang masa utk arrange kuliah... zaman Nabi dulu Saidina Abu Bakar r.a. bukan sahaja habiskan tenaga, tinggalkan anak bini & dedikasikan sepenuh masa untuk jalan Allah, malah seluruh harta benda beliau di dermakan utk jalan Allah. Bila ditanya Nabi SAW apa harta yg beliau tinggalkan utk keluarga setelah di infakkan utk perperangan..jawab beliau " Aku tinggalkan mereka hanya Allah & Rasul..."

paklong

Number of posts : 61
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by bunga on Tue Nov 04, 2008 3:53 pm

gsoumar wrote:agak2 klu geng tabligh dari PUSJ ke TP nanti ketuk pintu umah bunga dapat minum teh bunga la... Smile nama hubby bunga apa?

cube la selak2 ruang ta'ruf... Arrow

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by gsoumar on Tue Nov 04, 2008 5:04 pm

bunga wrote:
gsoumar wrote:agak2 klu geng tabligh dari PUSJ ke TP nanti ketuk pintu umah bunga dapat minum teh bunga la... Smile nama hubby bunga apa?

cube la selak2 ruang ta'ruf... Arrow

tak jumpa la... pesan dari geng pengeteh...
nanti malam nak ajak hubby keluar ngeteh..

gsoumar

Number of posts : 222
Registration date : 2008-05-04
Location : PUSJ

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by zuhalian on Wed Nov 05, 2008 7:46 am

err....nk tanya...ngeteh tu apa...? Question

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by dote on Wed Nov 05, 2008 9:27 am

zu..."ngeteh" tu terms utk para2 bapa yg suka pegi minum teh kat kedai smbil bincang topik2 semasa.

"ngemas" pulak utk para2 ibu bila kena dok umah setlh para2 bapa sebok "ngeteh" kat kedai. gitu la lbh kurang

dote

Number of posts : 119
Registration date : 2008-05-10
Location : home sweet home

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by zuhalian on Wed Nov 05, 2008 9:37 am

oooooooooooooooooo..........hahahahahah.....ok..ok..tau dah...heheheh lol!

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by fendy5800 on Wed Nov 05, 2008 11:56 am

ada lagi...

ngePAU -minum teh sambil mkn PAU
ngeRANG - minum teh sambil makan keRANG bakar
ngeNAI - minum teh sambil makan roti caNAI
ngeKOK - minum teh sambil hisap roKOK
ngeYAR - lps minum teh, baYAR laaaa... nak minum free kat umah...!

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: KULIAH TAFSIR USTAZ DR NIK RUSDI RABU 5 NOVEMBER 2008

Post by Sponsored content Today at 2:46 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum