Wanita Ibarat Rumput Semalu

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by gsoumar on Thu Nov 13, 2008 4:45 pm

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri
baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah
sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah
lalu mengadu kesakitan.


Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu
itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan
tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu
itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah
menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil
pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh
diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada
tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya.
Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai
seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan
mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai
keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja
menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu
apabila waktu semakin senja.

Artikel ini adalah sumbangan raudhat_aljannat

gsoumar

Number of posts : 222
Registration date : 2008-05-04
Location : PUSJ

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by fendy5800 on Fri Nov 14, 2008 9:22 am

inilah gsoumar yg kita cari.....

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by bunga on Fri Nov 14, 2008 9:26 am

kuliah jumaat ni Smile

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by arip on Fri Nov 14, 2008 10:17 am

Tambah sikit... mempertahankan diri dan maruah suami juga adalah salah satu tanggungjawab isteri. Begitu jua suami juga perlu mempertahankan maruah isteri. Tanggungjawab isteri untuk menjaga auratnya dengan cara yang dituntut oleh Islam dan tanggungjawab suami memastikan yang ianya di patuhi. Seringkali juga kita lihat suami2 yang tidak mengambil berat aurat isterinya especially bila berada di luar rumah hingga dilihat mereka yang tidak ajnabi.

arip

Number of posts : 230
Registration date : 2007-12-16

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by ibnu umair on Fri Nov 14, 2008 11:56 am

Rasanya kuliah subuh ahad tak perlu import utz luar. kita gunakan pemain tempatan spt peraturan FAM. Pak Long dan karisma adalah calon yang sesuai. tp skrg tambah lg sorang yg d tunggu-tunggu. syabas gsuomar

ibnu umair

Number of posts : 136
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by fendy5800 on Fri Nov 14, 2008 1:52 pm

ibnu umair pon boleh....
ilmu penuh di dada tp cuma terlalu merendah diri

bak pepatah arab:

"Al ilmu bila a'malin, kasyajarin bila samarin"

makna cari sendiri.....

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by rahsia_rasa2 on Wed Nov 26, 2008 2:28 pm

" ilmu jika tidak diamalkan ibarat pohon yang tidak berbuah. " barulah ana tahu, rupanya ramai golongan ilmuan di PUSJ nie. Alhamdulillah mudahan tiada kejahilan yang parah di PUSJ.... "

isteri cerdik yang solehah
penyejuk mata,
penawar hati,
pelapang fikiran,

dirumah dia isteri dijalanan kawan,
diwaktu kita buntu , dia penunjuk jalan.

pamdangan kita diperteguhkan
menjadikan kita tetap pendirian

ilmu yang di beri dapat disimpan,
silap kita dia betulkan

penghibur diwaktu kesunyian,
terasa damai bila bersamanya

dia umpama tongkat sibuta
bila tiada satu kehilangan
dia umpama simpanan ilmu
semoga kekal untuk diwariskan..........

rahsia_rasa2

Number of posts : 70
Registration date : 2008-11-25

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by karisma on Wed Nov 26, 2008 2:46 pm

Dia nie..kembar LOBO ke? LOBO..baik kau jawap kalau tak anugerah sasterawan taman kau tu dalam bahaya.

karisma

Number of posts : 91
Registration date : 2008-01-11

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by zuhalian on Wed Nov 26, 2008 3:03 pm

uishhh..LOBO ada dpt anugerah.... cheers
lately ramai dah saingan utk anugerah tu..tetiba cam ramai yg pandai bersajak bergurindam... flower

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by fendy5800 on Wed Nov 26, 2008 3:11 pm

tu lagu nasyid laa.....

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by bunga on Wed Nov 26, 2008 3:19 pm

kena create lagu "Suami cerdik yg Soleh" lak pasni.. Razz

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by rahsia_rasa2 on Wed Nov 26, 2008 3:20 pm

Mungkin sebab wanita nier pemalu jugak lah.. yang menyebabkan mereka tak membenarkan dan memberi izin kepada suaminya berpoligami..... apakah wanita malu utk membenarkan suaminya berpoligami....????????? sesungguhnya terbuka luas pintu syurga... dan masuklah mana- mana pintu yang kau mahu wahai wanita solehah yang taat akan suaminya... flower

rahsia_rasa2

Number of posts : 70
Registration date : 2008-11-25

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by arip on Wed Nov 26, 2008 3:25 pm

Teringat aku masa disuruh karang poem oleh lecturer english kat ITM dulu and pastu kena present. Aku copy lirik lagu Holiday dpd kumpulan Scorpions dan pastu present. Terkejut beruk lecturer aku dulu dgn ketereran aku karang poem...

arip

Number of posts : 230
Registration date : 2007-12-16

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by rahsia_rasa2 on Wed Nov 26, 2008 3:26 pm

ooooooooooooo...... pandai jugak ko yer rupanyae.. pandai cedok..... huhuhuhuhu

rahsia_rasa2

Number of posts : 70
Registration date : 2008-11-25

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by zuhalian on Wed Nov 26, 2008 3:31 pm

jika suami tu ingin berpoligami dgn niat dan tujuan yg betul dan dia mmg boleh berlaku adil serta bertanggungjawab terhadap keluarga nya rasa2 nya isteri boleh menerima...tapi keadaan sekarang ni sikit sangat suami yg berpoligami atas arah dan tujuan yg betul...yg lain tu pasal lain mana laa isteri ni nk terima...ye laa tetiba yg dicari madunya anak dara yg baru abis spm yg seksi etc etc... Twisted Evil

ada kes kawan saya ni bkn laa dia kongkong suaminya but bila nk tambah cawangan terus ubah perangai dah start pukul2 isteri yg sedia ada (padahal time tu isteri x tau lagi)...

kebanyakan kes camni yg isteri x bagi... Smile

but ada jer makcik suami saya yg alhamdulillah g mana2 anak2 isteri2 lain pun ikut sama..mmg aman damai keluarga makcik tu sebab suaminya mmg bertanggungjawab terhadap isteri2 nya...suami macam ni laa yg susah nk cari sekarang...so para suami, fikir fikir kan laa yer... Razz

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by zuhalian on Wed Nov 26, 2008 3:32 pm

arip wrote:Teringat aku masa disuruh karang poem oleh lecturer english kat ITM dulu and pastu kena present. Aku copy lirik lagu Holiday dpd kumpulan Scorpions dan pastu present. Terkejut beruk lecturer aku dulu dgn ketereran aku karang poem...

err..heheh penah gak wat keje camni dulu...heheheh afro

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by Affendi on Thu Nov 27, 2008 1:06 pm

Semalu (mimosa pudica sp.)? ..
Tumbuhan tu hanya hidup kat iklim tropika mcm Malaysia..tak tau lak bleh hidup kat Arab Saudi...ada sesiapa pernah ke Mekah/Madinah & jumpa?

http://en.wikipedia.org/wiki/Mimosa_pudica

Orang lelaki skrg kalo bab nak kawin 4 semua cepat jer nak ..konon ikut sunnah Rasulullah s.a.w ..hakikatnya bukannya ikut habis pun.. ambil separuh-separuh..Cuba lihat fakta berikut:

1.Rasulullah hanya ada seorang isteri semasa zaman Khadijah r.a..
2.Kemudian kahwin dgn Aisyah baru mula ada poligami..
3.Hanya Aisyah r.a sorang saja anak dara yg dikahwini baginda sepanjang hayat..siapa madu2 Aisyah r.a ?

Wanita-wanitanya terdiri daripada...
- yang kematian suami kerana perang & ada anak2 yg kena sara..Yang susah!

Org Melayu kita pulak nak pulun anak dara je...ulat bulu taik minyak tu namanya..
kalau betul nak ikut sunnah Rasulullah...gi cari janda anak 3-5 atau yg masuk dlm Bersamamu TV3 dan ambil buat isteri..

saya rasa yg isteri sedia ada pun takkan ada sebab utk ralat dan sangat berbahagia mempunyai suami soleh yg betul2 ikut sunnah mcm tu.. sunny

p/s: itulah sebabnya saya tak pernah fikir nak kawin lebih dari satu..sorang isteri dlm hidup pun dah cukup.. Wink lagi mau tambah ka?

Wallahualam

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by wardah15 on Thu Nov 27, 2008 4:23 pm

Affendi wrote:p/s: itulah sebabnya saya tak pernah fikir nak kawin lebih dari satu..sorang isteri dlm hidup pun dah cukup.. Wink lagi mau tambah ka?

baguslah en affendi nih.. btw, masa saya kat univ dulu, ustaz saya pernah cakap.. org lelaki yg tak pernah terfikir nak kawin 2 nih mesti ada s/thing wrong somewhere, sbb dah fitrah semua lelaki mesti terlintas nak beristeri lebih dari satu, cuma yg bezanya samada buat atau tidak jerla...

wardah15
Moderator
Moderator

Number of posts : 79
Registration date : 2007-12-28
Age : 36
Location : PUSJ 3/3

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by ibnu umair on Thu Nov 27, 2008 4:51 pm

memang betul-betul s/thing wrong ko ni pendi....

ibnu umair

Number of posts : 136
Registration date : 2008-01-08

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by zuhalian on Thu Nov 27, 2008 4:56 pm

scratch camtu ek...hmmm... Smile

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by fendy5800 on Thu Nov 27, 2008 5:15 pm

nasib baik s/thing wrong kat affendi, bukan kat fendy5800...

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by rahsia_rasa2 on Fri Nov 28, 2008 12:55 am

kengkadang kita fikir.. hanya dialah sesatunya isteri tercinta.. tapi bila ujian datang melanda biasanya yang tak nak tue lah yang tak nak tolak bila jodoh depan mata... ingatlah ujian Allah ada dimana sahaja...

rahsia_rasa2

Number of posts : 70
Registration date : 2008-11-25

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by radi on Fri Nov 28, 2008 8:11 am

biasanya mcm tu laa... org yg dok bising2 pasal poligami ni.. bini tetap satu... tp yg dok senyap2 atau yg kata tanak kawen lain ni laa yg sedar2 dah ada bini no 2...

radi

Number of posts : 210
Registration date : 2008-02-12

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by Affendi on Fri Nov 28, 2008 8:31 am

ibnu umair wrote:memang betul-betul s/thing wrong ko ni pendi....

Nothing wrong lah brader.. kalo yg itu memang semua org lelaki normal nak.. ttp yg jenis something wrong ni yg jenis tak fikir bahawa kawin tu dtg dgn tanggungjawab..mampu ke tidak.. dah terhantuk baru tergadah..

mau susu beli susu..bukan beli lembu.. tak puas2 lg ek minum susu? drunken

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by arip on Fri Nov 28, 2008 9:27 am

Setakat yang saya kenal, member2 yg poligami alhamdulillah semuanya adil pada isteri2 mereka. Ada yang cari sendiri, ad yg isteri carikkan dan ada jugak yg dicari oleh yg no 2 tu sendiri. Pokok pangkalnya, nak berpoligami mesti ikut syarat2 yg ditetapkan agama sebab islam adalah agama yg sangat complete dan syumul.

arip

Number of posts : 230
Registration date : 2007-12-16

Back to top Go down

Re: Wanita Ibarat Rumput Semalu

Post by Sponsored content Today at 7:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum