Surau pulak kena pecah masuk!

View previous topic View next topic Go down

Surau pulak kena pecah masuk!

Post by fendy5800 on Fri Nov 28, 2008 8:29 am

Khamis, 27 Nov - Penyangak musibat ni nampaknya semakin berani.., ptg semalam penyamun2 ni pecah masuk surau, cubaan mencuri barang2 berharga dlm bilik audio, habis grill pintu bilik tu, bengkok dikerjakan penyamun2 tarbus tu, syukur Alhamdulillah, cubaan mereka utk mencuri audio system gagal, mereka cuma dapat melarikan tabung derma yg jumlah wang di dalamnya tidak diketahui berapa banyak.

Laporan polis telah dibuat oleh pengerusi surau malam td, dan pihak polis telah datang ke surau membuat siasatan. Setakat ini, suspek masih belum dapat di kenalpasti dan kerugian yang di alami belum dapat ditafsirkan.

Mengikut jurucakap polis balai polis TPUSJ, kejadian sama pernah berlaku di surau2 berhampiran dan bagi kes kehilangan kasut pula, pihak polis banyak menerima laporan daripada penghuni fasa TP -bernama-

Sekian, wassalam.

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by LOBO on Fri Nov 28, 2008 9:25 am

Nampaknya pencuri ditaman kita ni semakin berleluasa
Pagi tagi, aku dimaklumkan
malam tadi dia buat operasi kat lorong 3//1 pulak
kasut sahabat kita "ikan bakar" pun lepas

Kita kena bertindak segera ni
kepada yang hilang kasutke, seluar dalam ke
pergi la buat laporan polis
agar polis ni lebih kerap melakukan rondaan di taman kita ni ........

LOBO

Number of posts : 58
Registration date : 2008-01-15

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by zuhalian on Fri Nov 28, 2008 9:26 am

moga2 cepat laa polis dpt tangkap diorg ni..makin berleluasa...risau laa sbb area2 tu banyak taska n tadika...ramai gak yg surirumah....cepat laa diorg ditangkap jgn sampai berlaku benda2 yg lebih dari ni....

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by Affendi on Fri Nov 28, 2008 9:26 am

huh..w/pun aku ni bukan pengunjung tetap surau ttp bila ada
penyamun dah berani masuk surau kira dah melampau sgt..

sudah tiba masanya J/Kuasa taman dapatkan calon2 sykt keselamatan utk jadi jaga 24jam taman kita secara rasmi.. yg ASAS security tu takyahlah ..bayar tapi tak pernah nampak jaga pun...serupa tarak jaga.

yg pelik time diaorg tak jaga tarak pulak curi2 siang hari..bila dah tiada service dia byk lak kes2 curi.. musykil ni ..scratch

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by karisma on Fri Nov 28, 2008 9:34 am

fendy5800 wrote:cuma dapat melarikan tabung derma yg jumlah wang di dalamnya tidak diketahui berapa banyak.

Banyak jugak duit tu...letih gak kira..ooppss!! chewah mana ada.

Duit tu termasuk duit yg kita kutip masa kuliah Ustaz Azmil Mustapha hari tu..dah collect punya collect..last2 takde kunci nak bukak..apa punya Badigol la kita nie..

Anyway, berani betul malaun tu..duit surau dikebasnya..nasib baik kita kunci grill kalau tak power amp 2 biji tu pun lesap.

Saya rasa..satu bentuk tipuhelah mesti diadakan untuk memerangkap pencuri tersebut.Semakin berani dia nampaknya. Kita mesti anjurkan giliran untuk berjaga malam. Beli walkie talkie 2 pair.Cota 6 batang.tiap malam 6 orang jaga bergilir2. Geng ngeteh mesti dipisahkan dari berjaga bersama untuk mengelakkan diorang berjaga di Nias. Saya jaga kat rumah saya di TPUSJ 1, ye lah mana tau diorang lari lalu kat situ masa korang kejar. Make sense isn't it?..(macam kata ust Zaid).

Takpe..bak kata org tua2 Sepandai-pandai tupai melompat..tak mungkin dapat menang emas acara lompat bergalah..make sense isn't it?

karisma

Number of posts : 91
Registration date : 2008-01-11

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by karisma on Fri Nov 28, 2008 9:37 am

ikan bakar..hau de dey stil yo shu..?

karisma

Number of posts : 91
Registration date : 2008-01-11

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by zaki on Fri Nov 28, 2008 9:46 am

memang melampau diorang nih. aku rasa baik kita mintak kerjasama mamak nias open branch kat sebelah surau kita. insyaAllah dengan kehadiran geng2 ngeteh mamak nias, tak kira hujan ke malam ke..kadar kecurian dapat dikurangkan...

zaki

Number of posts : 36
Registration date : 2008-01-11
Location : usj 3/3

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by fendy5800 on Fri Nov 28, 2008 10:01 am

oooo mai pren grilled fish (ikan bakar)...
hau kam u dun brink yo shu insaid?

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by ikanbakar on Fri Nov 28, 2008 3:19 pm

bikos, i walk to work by bas...dets wai la...
Anyways, in ol siriyesness. Wi ar witnesing de tipikel paten of hau petty kraim graduet intu mor siriyes kraim in our taman. So, bifo det hapens....I ting we shud ertemp tu stopit. Lets bring de mater up in our JKP miting.

ikanbakar

Number of posts : 152
Registration date : 2008-09-12

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by zuhalian on Fri Nov 28, 2008 3:24 pm

u walk or u naik bas...? scratch

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by ikanbakar on Fri Nov 28, 2008 3:36 pm

Sungguh tajam pemerhatian Cik!

ikanbakar

Number of posts : 152
Registration date : 2008-09-12

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by zuhalian on Fri Nov 28, 2008 3:55 pm

lol! mato ompek ni haa....baru tukar spek so mmg tgh power laa pemerhatian saya...heheheh

zuhalian

Number of posts : 507
Registration date : 2008-04-28

http://ajepunye.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by Affendi on Fri Nov 28, 2008 4:51 pm

Lagi 15-25 thn lagi takde lah org pecah surau dah kot bila majoriti penduduk taman ni dah bersara belaka & ada masa lebih untuk menjadi penghuni tetap surau berjemaah 5 kali sehari..

Skrg hanya ada byk org masa maghrib & isyak je..penyamun buat amal haram masa majoriti org sdg bekerja i.e ..zohor & asar pirat

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by rahsia_rasa2 on Fri Nov 28, 2008 5:57 pm

ermmmmmmmmmmmmmmmm..... eloknya surau tue pagar batin jer,,, geramnya ana dengar surau kena curi nier.... karang ana mintak jin islam semalaya jadi guard kat pagar suarau baru tau.... huhuhu... gurau jer,,,,, apa pon kena cari jalan supa perkara sama tak berulang,,,,

rahsia_rasa2

Number of posts : 70
Registration date : 2008-11-25

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by Tika on Wed Dec 03, 2008 3:31 pm

panas laa dia makan duit surau Twisted Evil

Tika

Number of posts : 254
Registration date : 2007-12-28
Location : Jalan Pinggiran 3/5

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by fendy5800 on Wed Dec 03, 2008 4:02 pm

kalau dia rasa panas....

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by dote on Thu Dec 04, 2008 11:28 am

balasan utk pencuri tetap ada..sooner or later je..

dote

Number of posts : 119
Registration date : 2008-05-10
Location : home sweet home

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by ninarozi on Fri Jan 02, 2009 1:06 pm

first time masuk nih.. baru register although hubby dah bagi tau beberapa kali pasal protal nih. Ada pencuri kasut rupanya.. patutlah Kasut hubby hilang walaupun pagar berkunci dan letak dalam almari (luar rumah dalam pagar). Surau pun they all masuk yer.. memang laa pencuri nih tak tahu tempat nak sapu.

ninarozi

Number of posts : 8
Registration date : 2009-01-02

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by Bull on Fri Jan 02, 2009 2:57 pm

Saya cadangkan kita baca yasin ramai2. mintak Allah tolong lembutkan hati si pencuri tu dan bagi hidayah kat dia. Kalau dia tak belanja lagi harta2 hasil pencurian dia tu, mintak pulangkan semula ke surau. Pulang senyap2 pun takpe. Pastu, mintak Allah bagi hidayat kat dia supaya dia insaf dan bertaubat atas perbuatan dia.

Utk rumah kita, saya cadangkan kita amalkanlah ayat2 pendinding (3 qul) dan ayatul kursi. Insya Allah. Tapi jangan la pulak perkara2 ni kita amalkan pastu biarkan pintu dan tingkap ternganga. Kenalah kunci juga. Kalau tak, tak memenuhi konsep usaha, amal dan istiqamah. Tak gitu?

My 2 cents worth.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by bakar on Fri Jan 02, 2009 3:42 pm

tak..mula2 kita minta Allah bagi hidayah kat kita suruh kita baca Yassin dulu..

he..he..jangan mare ..gurau je..

bakar

Number of posts : 79
Registration date : 2008-10-13

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by rahsia_rasa2 on Fri Jan 02, 2009 4:56 pm

Alhamdulillah mudahan kita semua masih tergolong didalam golongan orang yang masih mengigati Allah dan sentiasa membaca Al-Quran. walaupon kesedaran itu kengkadang datangnya lewat setelah musibah melanda, namun bersyukurlah kita masih mengigati Allah.. dan mudahan kita akan sentiasa mengigati Allah dan membaca Al-Quran berterusan, bukan hanya kerana sesuatu sahaja..... Very Happy Pesanan ini untuk diri sendiri dan sauda seislam tanpa mengira warna kulit......

rahsia_rasa2

Number of posts : 70
Registration date : 2008-11-25

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by ramesh on Mon Jan 05, 2009 11:49 am

Pada pendapat saya kita kena mulakan security services secepat yang mungkin untuk mengelakan perkara sebegini dari berulang lagi. Shocked

Baru baru ini rumah jiran saya pun hilang kasut, pencuri masuk awal pagi 4am --> 6am curi 5/6 pasang kasut.

ramesh

Number of posts : 14
Registration date : 2008-12-02
Age : 41
Location : 3/2

Back to top Go down

Re: Surau pulak kena pecah masuk!

Post by Sponsored content Today at 10:10 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum