Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

View previous topic View next topic Go down

Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by fendy5800 on Wed Mar 11, 2009 10:38 am

Alhamdulillah, mlm tadi semua AJK JKP PPTPUSJ3 telah bermesyuarat berhubung perlaksanaan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan di TPUSJ3. Secara dasarnya, semua 23 orang AJK telah bersetuju dengan resolusi berikut:

Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Taman Pinggiran USJ3


1. Dengan matlamat untuk menyediakan sebuah taman yang selamat dan terkawal, maka mulai 15hb Mac 2009, sistem kawalan keselamatan berpalang akan dikuatkuasakan di TPUSJ3.

2. Serentak dengan itu, sistem JALAN SEHALA akan diguna pakai. Untuk trafik masuk sila gunakan Jln PUSJ 3/1 manakala untuk trafik keluar sila gunakan Jln PUSJ 3/4.

3. Hanya kenderaan berpelekat sahaja akan diberi pelepasan masuk ke TPUSJ3.

4. Kenderaan tanpa berpelekat perlu menulis nama, IC, no kenderaan & no telefon sebelum masuk ke TPUSJ3 di pondok pengawal.

5. Ibubapa dari taman-taman sekitar yang menghantar anak-anak ke tadika/taska juga perlu menulis nama, IC, no kenderaan & no telefon sebelum masuk ke TPUSJ3 di pondok pengawal.

6. AJK Surau As-Syakirin yang tinggal di taman-taman sekitar akan diberikan pelekat dengan bayaran RM5 sekeping berdasarkan permohonan rasmi dari Pengerusi surau.

7. Pelawat akan diberikan pas masuk sementara dan perlu merekodkan rumah yg dilawati.

8. Peniaga-peniaga yang tidak berdaftar tidak akan dibenarkan masuk kecuali yang dipanggil oleh penduduk. Bayaran RM20 sebulan akan dikenakan kepada peniaga-peniaga berdaftar (Hanya penjual Roti, Aiskrim, Gas, Surat Khabar shj dibenarkan).

9. Kenderaan-kenderaan komersial selain dari bas sekolah tidak akan dibenarkan masuk.

10. Kontraktor Binaan dan pekerja2 ubahsuai rumah perlu merekodkan nama, IC, no kenderaan & no telefon setiap kali masuk ke TPUSJ3.

11. Bayaran bulanan perkhidmatan kawalan keselamatan (RM40) perlu dijelaskan selewat-lewatnya pada 7hb pada tiap2 bulan.

12. Cara membuat bayaran adalah:

a. Penduduk membayar sendiri kepada AJK Lorong masing-masing.

b. Bayar di kaunter bayaran yang akan dibuka pada hari Sabtu & Ahad minggu pertama setiap bulan.

c. Pindahan wang ke akaun PPTPUSJ3 (akan diumumkan kemudian).

d. Bayaran menggunakan cek atas nama PPTPUSJ3 (akan diumumkan kemudian).

13. Kepada penduduk yg mempunyai tunggakan yuran bulanan sebanyak 2 bulan, AJK akan memberi notis dan menuntut bayaran. Sekiranya ia masih gagal membuat bayaran, AJK berhak meminta semula pelekat kenderaan.

14. Penduduk-penduduk TPUSJ3 dan pelawat-pelawat diminta memberikan kerjasama kepada AJK Persatuan Penduduk dan Pengawal Keselamatan bagi memastikan keamanan dan kesejahteraan TPUSJ3 secara keseluruhannya.

Fendy / 0193149588
Pengerusi Persatuan Penduduk
TPUSJ3 Subang Jaya

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by solatasar on Fri Mar 13, 2009 7:10 am

5. Ibubapa dari taman-taman sekitar yang menghantar anak-anak ke tadika/taska juga perlu menulis nama, IC, no kenderaan & no telefon sebelum masuk ke TPUSJ3 di pondok pengawal.>>>macam tak bagi antar anak kat taska tpusj je...hehehe..
i.takde lah kalu nak kena berhenti keta , pastu tulis nama mesti penuh keta parking kat pos guard tu.
ii.kalu guard tu bagi buke kat driver tulis nama kat dalam keta mesti banyak keta kena beratur..maklum lah kalu saya mau gak 6-7 minit gak amik masa untuk menulis semuatu..maklum lah nak kena mengeja dulu..yelah bukan org educated hehehe
iii.takkan tiap tiap pagi petang nak kena berenti tulis nama..baik saya cari taska/tadika lain..

6. AJK Surau As-Syakirin yang tinggal di taman-taman sekitar akan diberikan pelekat dengan bayaran RM5 sekeping berdasarkan permohonan rasmi dari Pengerusi surau.>>>ajk suarau je ke yag dapat stiker..tetamu Allah lain yang nak beribadat tak boleh beli stiker ke?kalu mcm tu nanti mesti semakin kurang org nak ke surau tpusj3 dah lah zohor dan asar jarang dengar azan..sebagai umat islam saya sedih gak.bila surau menjadi sunyi sepi.tak guna gak AJK suarau je yang senang ke surau jemaah lain pun nak masuk syurga gak.hehehe saya rasa ramai jugak jemaah 2 yang duduk kat sekitar tpusj3..huhuhuh sedih eden...


9. Kenderaan-kenderaan komersial selain dari bas sekolah tidak akan dibenarkan masuk.>>> se faham saya kenderaan komesial termasuk lah teksi dan kenderaan syarikat..heheheh so sape sape yang selalu bawak balik kenderaan syarikat yang ade tanda kompeni parking di luar lah ken...hehehehe jangan marah...


13. Kepada penduduk yg mempunyai tunggakan yuran bulanan sebanyak 2 bulan, AJK akan memberi notis dan menuntut bayaran. Sekiranya ia masih gagal membuat bayaran, AJK berhak meminta semula pelekat kenderaan. >>>. kalu stiker dah kena hantar semula..duit deposit boleh balik tak?
kuikuikuikuiku....





Komen : saya bukan nak bayak cakap atau nak ngada ngada..tapi sedikit sebanyak rasa terkilan lah sikit..kenapa tak di buat pre run dulu peraturan dan syarat 2 ni takkan main redah je jalan.sekurang kurang nye buat lah study sikit....kita blem tau macam maner jadi nye nanti..ade kah semua penduduk tpusj3 senang dan happy dengan peraturan2 dan syarat2 ni.saya tau AJK tpusj3 pun telah berkeja keras dengan semua ni..saya bukan tak suka dengan guard ni..tapi kadang kdang diorang ni bangang pun ade gak..heheheh sori terkasar..saya paham kita manusia tak silap buat salah..tapi saya harap tolong bagi flexiblelity sikit ..i mean tolak ansur lah cakap orang melayu..hehhehe



op lupe lak nak tanye...sikit macam maner nak pasti kan pendatang 2 asing yang tinggatl kat area tpusj3 ade lah selamat dan boleh di percaya i..kadang kdang was was jugak...
bercakap lak pasal pendatang asing ni..seingat saya lah masa taklimat dulu syarikat securiti yang jaga tpusj3 tu akan letak org tempatan kita jugak sebagi guard..tapi saya nampak ade gak dari luar negara.hehehehe Wink

solatasar

Number of posts : 9
Registration date : 2008-06-16

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by radi on Fri Mar 13, 2009 8:41 am

so... ada cadangan x...?
aku mmg xde idea yg bernas yg boleh puaskan ati sume org.. so setakat ni aku setuju dgn ajk2 sume...

radi

Number of posts : 210
Registration date : 2008-02-12

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by Affendi on Fri Mar 13, 2009 9:31 am

Kami yg majoriti di TPUSJ3 ni dah malas nak kisah hal korang ni semua.. apa yg korang boleh buat kalo kami nak laksana juga sistem seperti yg dipersetujui majoriti 300++ rumah ni? Wink

Dah tanya kat Taska tu sendiri ke berapa peratus org luar TPUSJ3 dan tempatan?
Ada 3 sticker lah diaorg bagi.. kalo ada bas/lori/trak sendiri pun boleh daftar no. dgn JKP & letak sticker.. ada masalah?

Nak report kat MPSJ or Ronnie Liu atau Khalid Ibrahim?

Talking is cheap.. bagilah cadangan balas yg lebih baik kalo tak setuju... lorat betul lah hangpa ni..

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by irisman on Fri Mar 13, 2009 10:24 am

Affendi wrote:Kami yg majoriti di TPUSJ3 ni dah malas nak kisah hal korang ni semua.. apa yg korang boleh buat kalo kami nak laksana juga sistem seperti yg dipersetujui majoriti 300++ rumah ni? Wink

Dah tanya kat Taska tu sendiri ke berapa peratus org luar TPUSJ3 dan tempatan?
Ada 3 sticker lah diaorg bagi.. kalo ada bas/lori/trak sendiri pun boleh daftar no. dgn JKP & letak sticker.. ada masalah?

Nak report kat MPSJ or Ronnie Liu atau Khalid Ibrahim?

Talking is cheap.. bagilah cadangan balas yg lebih baik kalo tak setuju... lorat betul lah hangpa ni..

Cadangan dah diberi En. Affendi.. Apa comment En Affendi pada cadangan tersebut ? Ke En. Affendi tak aware pun apa cadangan saya ? Maklumlah.. dah membuak buak nak bagi pendapat sendiri.. boleh lupa apa yang orang lain dok cuba nak terangkan..

Kalau cadangan saya tu tak baik... apa cara nak bagi ianya lebih baik..?? Cuba bagi counter pendapat sikit.. Barulah kita getting somewhere.. Kalau dah memang teruk sangat cadangan tu, thrashkan je lah... saya tak rugi apa pun..

irisman

Number of posts : 400
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by zairol on Fri Mar 13, 2009 11:53 am

kalau sticker jd susah/penghalang orang nak masuk TPUSJ3 ,
kebarangkalian mereka untuk memphotostat sticker tu adalah tinggi.

jadi , bagaimana JKP nak mengatasi masalah ni kelak.

zairol

Number of posts : 70
Registration date : 2007-12-28
Location : sebelah No 19 Depan No 20 , Lorong Hj Arshad

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by Tika on Fri Mar 13, 2009 1:08 pm

Selalu sticker utk identiti pengenalan ni... ada no siri/running number... kalau takde...leh jer orang pi buat kat kedai... Smile

Tika

Number of posts : 254
Registration date : 2007-12-28
Location : Jalan Pinggiran 3/5

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by irisman on Fri Mar 13, 2009 3:03 pm

Tika wrote:Selalu sticker utk identiti pengenalan ni... ada no siri/running number... kalau takde...leh jer orang pi buat kat kedai... Smile

Ishkkk.. Sapa sangat la nak check no. siri/running number tu Cik Tika..?? Very Happy

irisman

Number of posts : 400
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by fendy5800 on Fri Mar 13, 2009 4:49 pm

tima kasih kpd solatasar @ zul 3/1 kerana memberi komen anda pd keputusan kami. Insya'Allah kami akan bincangkan dan akan cuba improve where possible. Tapi kita kena ingat, walau apa pon keputusan yg kita buat, kita tidak akan mampu utk memuaskan hati semua pihak. Lagi satu, kita sesama jiran ni, cakap tu berhalus lah sikit, jgn menilai sesuatu berpandukan nafsu & emosi semata2. If you were in my shoes, then you will know that talking is more much easier than execute. By the way, thanks to everybody.

fendy5800

Number of posts : 511
Registration date : 2008-01-14
Age : 39
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by Tika on Fri Mar 13, 2009 7:08 pm

irisman wrote:
Tika wrote:Selalu sticker utk identiti pengenalan ni... ada no siri/running number... kalau takde...leh jer orang pi buat kat kedai... Smile

Ishkkk.. Sapa sangat la nak check no. siri/running number tu Cik Tika..?? Very Happy

Maksud saya bukan orang nak check hehe...tapi leh tiru laa buat kat kedai sticker ni... so takyah bayar pun leh jer dapat sticker... hehehe... at least kalau ada running number ni takde laa ada 2 no yg sama... yg leh jadi satu penipuan Smile hmmm tak faham takpe laa Very Happy

Tika

Number of posts : 254
Registration date : 2007-12-28
Location : Jalan Pinggiran 3/5

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by solatasar on Fri Mar 13, 2009 7:48 pm











Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan



by fendy5800 Today at 4:49 pm
tima kasih kpd solatasar @ zul 3/1 kerana memberi komen anda pd keputusan kami. Insya'Allah kami akan bincangkan dan akan cuba improve where possible. Tapi kita kena ingat, walau apa pon keputusan yg kita buat, kita tidak akan mampu utk memuaskan hati semua pihak. Lagi satu, kita sesama jiran ni, cakap tu berhalus lah sikit, jgn menilai sesuatu berpandukan nafsu & emosi semata2. If you were in my shoes, then you will know that talking is more much easier than execute. By the way, thanks to everybody.





fendy5800



Posts : 375
Joined : 14 Jan 2008
Age : 31
Location : No.27 Jln PUSJ 3/5








hahaha..emosinal ke...hahaha.i bukan sirius punya org...main main je...sorry lah kalu membuat sedara2 semua emosinal...heheh saya paham perasaan en afendi...saya tau AJK tpusj3 dah buat keja keras dah macam macam..tapi kena ingat bukan senang nak buat perubahan..saya bukan emosinal sangat sebenar nye..saja mau test nak tengok ade org melatah ke tak...hehehehehe..soryy...pls think 1st before jump to ........hehehehe..jangan marah..mane yang baik tu amik lah..yang tak baik tu angap je sebangai cabaran...heheheh

solatasar

Number of posts : 9
Registration date : 2008-06-16

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by irisman on Sat Mar 14, 2009 8:03 pm

Tika wrote:
Maksud saya bukan orang nak check hehe...tapi leh tiru laa buat kat kedai sticker ni... so takyah bayar pun leh jer dapat sticker... hehehe... at least kalau ada running number ni takde laa ada 2 no yg sama... yg leh jadi satu penipuan Smile hmmm tak faham takpe laa Very Happy

Ishkk.. kalau ada dua nombor yang sama pun.. sapa sangat la nak perasan.. Kalau kereta kereta dengan nombor yang sama tu dok sebelah menyebelah pun.. belum tentu ada orang perasan..

irisman

Number of posts : 400
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by solatasar on Sat Mar 14, 2009 9:04 pm

irisman wrote:
Tika wrote:
Maksud saya bukan orang nak check hehe...tapi leh tiru laa buat kat kedai sticker ni... so takyah bayar pun leh jer dapat sticker... hehehe... at least kalau ada running number ni takde laa ada 2 no yg sama... yg leh jadi satu penipuan Smile hmmm tak faham takpe laa Very Happy

Ishkk.. kalau ada dua nombor yang sama pun.. sapa sangat la nak perasan.. Kalau kereta kereta dengan nombor yang sama tu dok sebelah menyebelah pun.. belum tentu ada orang perasan..


sendiri mau ingat lah....lu pikir lah sendiri...hehheee nanti komen lebih2 org marah lak..kadang terfikir gak masing masing jaga buntut sendiri lagi bagus..macam org KL hehehe Evil or Very Mad

solatasar

Number of posts : 9
Registration date : 2008-06-16

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by Affendi on Mon Mar 16, 2009 9:54 am

irisman wrote:
Cadangan dah diberi En. Affendi.. Apa comment En Affendi pada cadangan tersebut ? Ke En. Affendi tak aware pun apa cadangan saya ? Maklumlah.. dah membuak buak nak bagi pendapat sendiri.. boleh lupa apa yang orang lain dok cuba nak terangkan..

Kalau cadangan saya tu tak baik... apa cara nak bagi ianya lebih baik..?? Cuba bagi counter pendapat sikit.. Barulah kita getting somewhere.. Kalau dah memang teruk sangat cadangan tu, thrashkan je lah... saya tak rugi apa pun..

nasihat saya.... nanti buka kamus dewan tengok perkataan bahasa melayu berikut: cadangan, komen, kritikan...

saya tak nampak pun adanya cadangan.. seperti cakap org tua2..tak dapat dinafikan memang susah melayan org tak faham bahasa...

"lu fikir lah sendiri" Rolling Eyes

saya & kami yg 60% pun tak rugi apa2 pun..rugi lagi melayan org tak faham bahasa...opss maaf..dah rugi disini..membazir je..

ni last posting saya hal2 ini dgn org2 seperti ni..

oklah..wasallam..

p/s: apa2 pun tq kpd JKP TPUSJ3...setakat ni saya puas hati perlaksanaan sistem sekuriti.... sticker rumah x lekat lg..?
ni mesti pasal ada org2 komplen..masa gotong royong hari tu dah ada dengar suara2 pelik yg mengatakan sticker ini akan memecah-belahkan penduduk taman... siapa agen provokasi pemecah belah ni sebenarnya?
satu jari tunding org, 3 lg tunding balik..satu tunding atas.. drunken mabuk betul..

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by bunga on Mon Mar 16, 2009 11:05 am

aparaaa korang ni duk berantakan kat sini... hmmm Rolling Eyes

ni sy lak nak bg pendapat :-

irisman : mmg dia suke bg cadangan2 dan komen2... samada bole pakai atau tak terpulang pd individu yg menerimanya. sy tgk ade gak point2 dia yg leh pakai Very Happy

affendi : tak suka pd omong2 kosong dan tak suke pd perpecahan... tp affendi, bile org nak kasi pendapat... biarkan la dia... hehehe.. jgn mare... Razz

at the end... ape yg korang dok post2 kat sini menampakkan perpecahan yg sebenar.... dan menampakkan bile marah mcm2 bhs kesat yg keluar... isk... udah2lah tu... buang yg keruh amik yg jernih... Basketball

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by zairol on Mon Mar 16, 2009 11:18 am

betul betul betul..

dah..pegi ambik air sembahyang...

zairol

Number of posts : 70
Registration date : 2007-12-28
Location : sebelah No 19 Depan No 20 , Lorong Hj Arshad

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by irisman on Mon Mar 16, 2009 12:09 pm

Hehehe.. Cik Bunga.. Almost tiap hari saya lalu tepi TP untuk masuk ke Kesas.. baru tadi ternampak ada kawat duri kat tepi TP...

Hmm.. Satu pembaharuan... Very Happy Ke dah lama pasang ?

irisman

Number of posts : 400
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by mahathm on Mon Mar 16, 2009 12:13 pm

dh 3,4 bulan dh pasang kawad tu irisman..jln msuk kt tepi pn dh ditutup lama dh.. Sleep

mahathm

Number of posts : 297
Registration date : 2008-10-14
Location : 51 ,Jln PUSJ 1/4

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by irisman on Mon Mar 16, 2009 1:08 pm

mahathm wrote:dh 3,4 bulan dh pasang kawad tu irisman..jln msuk kt tepi pn dh ditutup lama dh.. Sleep

Ooo.. Jalan tepi yang ditutup tu dah lama saya notice... Cuma kawat duri tu je baru nampak.. agaknya sebab dia nipis kot.. tak nampak bila pandang sekali imbas dari jauh.. Kena perati Shocked betul betul baru nampak..

irisman

Number of posts : 400
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by bunga on Mon Mar 16, 2009 1:40 pm

hehehe.. kawad duri tu individual initiative if i'm not mistaken Very Happy

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by Iman69 on Tue Mar 17, 2009 9:25 pm

Salam,

syabas kepada ahli2 JKP kerana berjaya mendapat sokongan 60% penduduk...keep it up guys...

nevertheless, change is hard to resist...but we must not stop not trying to change...else complacency would easily kicks in....

Iman69

Number of posts : 1
Registration date : 2008-09-08

Back to top Go down

Re: Syarat-syarat dan Peraturan Perkhidmatan Kawalan Keselamatan

Post by Sponsored content Today at 2:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum