Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Fri May 29, 2009 10:35 pm

salam... saya tgh mencari bilik sewa berhampiran dgn subang parade..saya keje di wisma consplant sime darby. kemasukan july..urgent sgt2! saya masuk keje 1hb june..hopefully dpt bantu saya..
BUDGET : BELOW RM200
kalo leh,ade bus yg ke subang parade..xtau sgt kwsn subang ni. lg pun,saya ni jarang kt umah sbb keje travel. tlg inform saya asap ya~~!

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Sat May 30, 2009 1:15 am

kot ada mana2 property agent atau tuan2 rumah/bilik utk disewa tu, tolong la respond kat adik kita nih. kesian dia. sampai ke sini dia mencuba nasib.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Sat May 30, 2009 11:55 am

keje kat wisma consplant ye? nak cari rumah/bilik sewa kat sekitar subang parade agak susah. kalau ada pun agak mahal la sewanya. nak tau berapa, cuba2lah survey. saya tak keep track. tapi saya boleh cadangkan 2 kawasan yg strategik. 1 kat taman/apartment baru sekitar stesen komuter batu 3 dan lagi 1 kat mentari court.

cik elle ni baru dapat keje ke? transport ada? kalau takde tansport sendiri, kedua2 kawasan tu dekat dgn stesen komuter. jarak dari kedua2 kawasan tu ke subang jaya pun 1 stesen je. jadi, perjalanan tu murah. lagipun, dari rumah ke stesen komuter boleh jalan kaki je. pegilah survey.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by mahathm on Sat May 30, 2009 1:09 pm

cuba lh cari2 kat papan iklan 7 11..biasanya byk jgk bdk2 bjg ni nk cari penyewa umah/bilik....dok kt lembah klang ni perlu ada own transport..kalo x mmg susah..

mahathm

Number of posts : 297
Registration date : 2008-10-14
Location : 51 ,Jln PUSJ 1/4

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Sat May 30, 2009 3:39 pm

thanks ya..~~! a'ah,br dpt keje. transport xde lg..sbb lepas ni br nk beli kete..batu 3 bukan area perindustrian ke??? kt kilang gula?
dlm2 tuh still ade perumahan ye? cdg nye cmtuh la nk cari kt mentari court tp tgu la naik ni,sbb xlarat dh ni..demam..isnin plak naik keje..so,cari thru internet je dulu..btw, papan iklan 7 11 tuh ape ye?

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Sat May 30, 2009 3:42 pm

letih jugak kan mencari umah..cari keje pun susah gak...nipun dh 2bulan nganggur br dpt keje..tu pun luar bidang.. kalo area court 6 tuh ok ke? survey gak dgn chatters mlm td..ade yg suggest duk sana...tp bus pg2 dhde ye? bus available bape minits skali ye?

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by bunga on Sat May 30, 2009 6:39 pm

7 11 = seven eleven Wink

bunga

Number of posts : 555
Registration date : 2008-01-03
Location : bumi yg nyata

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Sat May 30, 2009 6:45 pm

ok...br fhm..thanks! Very Happy

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Sun May 31, 2009 1:25 am

eLLe wrote:thanks ya..~~! a'ah,br dpt keje. transport xde lg..sbb lepas ni br nk beli kete..batu 3 bukan area perindustrian ke??? kt kilang gula?
dlm2 tuh still ade perumahan ye? cdg nye cmtuh la nk cari kt mentari court tp tgu la naik ni,sbb xlarat dh ni..demam..isnin plak naik keje..so,cari thru internet je dulu..btw, papan iklan 7 11 tuh ape ye?

kalau dapat rumah/bilik sewa kat area mentari court atau bt. 3 tu, tak yah beli kereta. tambang komuter ulang alik 1 hari lebih murah dari kos minyak kereta. tu tak masuk lagi kos parking, tol, maintenance, road tax dan loan repayment. lagipun, tak lama lagi kita akan rasa impak kemelesetan ekonomi dunia. so, hold dulu sebarang perancangan nak beli barang guna hire purchase.

ada. kat belah atas dari stesen komuter tu ada kawasan perumahan. kalau nak dekat2 dgn kilang gula tu pun ada gak apartment baru siap. nampaknya tak ramai lagi yg duduk. entah la kenapa. sama ada belum rasa nak pindah lagi ke, atau tak berapa minat nak pindah sebab berdepan dgn kubur. tak pun, seberang jalan dari kilang gula tu pun ada lagi 1 apartment. bawah apartment tu ada kedai2. cuba la tengok kat situ sekali.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Sun May 31, 2009 1:44 am

eLLe wrote:letih jugak kan mencari umah..cari keje pun susah gak...nipun dh 2bulan nganggur br dpt keje..tu pun luar bidang.. kalo area court 6 tuh ok ke? survey gak dgn chatters mlm td..ade yg suggest duk sana...tp bus pg2 dhde ye? bus available bape minits skali ye?

letih ke? kesian. well, kalau tak dipecahkan ruyung..... (sila habiskan peribahasa ni sendiri).

bersyukurlah u dapat kerja dan telah membuat keputusan utk tidak menjadi salah seorang dari sebilangan org yg masih nak memilih kerja. luar bidang ke, dalam bidang ke, itu tak penting. yg penting u ada keje. job market sekarang ni tidak berpihak kepada fresh grads macam u. those yg successfully secured a job (walaupun on contract basis), bersyukurlah. hang on to your job dearly and do your best.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Sun May 31, 2009 8:58 am

Bull wrote:
eLLe wrote:thanks ya..~~! a'ah,br dpt keje. transport xde lg..sbb lepas ni br nk beli kete..batu 3 bukan area perindustrian ke??? kt kilang gula?
dlm2 tuh still ade perumahan ye? cdg nye cmtuh la nk cari kt mentari court tp tgu la naik ni,sbb xlarat dh ni..demam..isnin plak naik keje..so,cari thru internet je dulu..btw, papan iklan 7 11 tuh ape ye?

kalau dapat rumah/bilik sewa kat area mentari court atau bt. 3 tu, tak yah beli kereta. tambang komuter ulang alik 1 hari lebih murah dari kos minyak kereta. tu tak masuk lagi kos parking, tol, maintenance, road tax dan loan repayment. lagipun, tak lama lagi kita akan rasa impak kemelesetan ekonomi dunia. so, hold dulu sebarang perancangan nak beli barang guna hire purchase.

ada. kat belah atas dari stesen komuter tu ada kawasan perumahan. kalau nak dekat2 dgn kilang gula tu pun ada gak apartment baru siap. nampaknya tak ramai lagi yg duduk. entah la kenapa. sama ada belum rasa nak pindah lagi ke, atau tak berapa minat nak pindah sebab berdepan dgn kubur. tak pun, seberang jalan dari kilang gula tu pun ada lagi 1 apartment. bawah apartment tu ada kedai2. cuba la tengok kat situ sekali.


hmm...btul jugak tuh. thanks sbb bg pndgn kt el. sbb tuh kene find mane2 tmpt yg berhampiran komuter..senang ckit. tp kalo bt 3 tuh agak takut ckit sbb masih xramai org..better el cari area mentari court. kt bt 3 tuh tau,tp tmpt dia mesti ramai pekeje dia kan...

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Sun May 31, 2009 9:01 am

Bull wrote:
eLLe wrote:letih jugak kan mencari umah..cari keje pun susah gak...nipun dh 2bulan nganggur br dpt keje..tu pun luar bidang.. kalo area court 6 tuh ok ke? survey gak dgn chatters mlm td..ade yg suggest duk sana...tp bus pg2 dhde ye? bus available bape minits skali ye?

letih ke? kesian. well, kalau tak dipecahkan ruyung..... (sila habiskan peribahasa ni sendiri).

bersyukurlah u dapat kerja dan telah membuat keputusan utk tidak menjadi salah seorang dari sebilangan org yg masih nak memilih kerja. luar bidang ke, dalam bidang ke, itu tak penting. yg penting u ada keje. job market sekarang ni tidak berpihak kepada fresh grads macam u. those yg successfully secured a job (walaupun on contract basis), bersyukurlah. hang on to your job dearly and do your best.

mane kan dpt sagunya...[dh sambungkan pun...] alhamdullilah,mgkn sbb saya ni xchoosy mcm kwn2 saya yg lain..still pending cuma lelaki je dh dpt keje. for me,better dpt job even lain bidang drpd xdpt keje duk nganggur. Very Happy
apepun,thanks..danke schon...(^_^)

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Sun May 31, 2009 11:19 pm

eLLe wrote:
Bull wrote:
eLLe wrote:letih jugak kan mencari umah..cari keje pun susah gak...nipun dh 2bulan nganggur br dpt keje..tu pun luar bidang.. kalo area court 6 tuh ok ke? survey gak dgn chatters mlm td..ade yg suggest duk sana...tp bus pg2 dhde ye? bus available bape minits skali ye?

letih ke? kesian. well, kalau tak dipecahkan ruyung..... (sila habiskan peribahasa ni sendiri).

bersyukurlah u dapat kerja dan telah membuat keputusan utk tidak menjadi salah seorang dari sebilangan org yg masih nak memilih kerja. luar bidang ke, dalam bidang ke, itu tak penting. yg penting u ada keje. job market sekarang ni tidak berpihak kepada fresh grads macam u. those yg successfully secured a job (walaupun on contract basis), bersyukurlah. hang on to your job dearly and do your best.

mane kan dpt sagunya...[dh sambungkan pun...] alhamdullilah,mgkn sbb saya ni xchoosy mcm kwn2 saya yg lain..still pending cuma lelaki je dh dpt keje. for me,better dpt job even lain bidang drpd xdpt keje duk nganggur. Very Happy
apepun,thanks..danke schon...(^_^)

Nichts zu danken.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Affendi on Mon Jun 01, 2009 2:27 pm

Area Subang Parade? Tuh ada satu kondo betul2 sebelah tu..yg studio (kondo 1 bilik) sewa RM800... Yg 2-3 bilik RM 1000++..


Mana dpt RM200/bilik yang oii....nama pun subang jaya.. apt pun harga RM250k++..rumah takyah cita lah brp.. Razz

Nak murah dok batu3 or seksyen 19..naik komuter...turun betul dpn sbg parade..try survey apt komuter raya sek19...3 bilik 2 toilet..sewa dlm RM 800..kalo ada kawan2 sendiri lg senang cari umah..

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by A94126 on Tue Jun 02, 2009 2:06 pm

perh..terror speakang deutsch mr bull neh.

A94126

Number of posts : 31
Registration date : 2009-05-21
Age : 32
Location : glenmarie

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Tue Jun 02, 2009 10:07 pm

tu la...mr bull pndai ckp deustch ni..hehe..leh sambung blaja bhsa lg ni..ekekeeke...
thanks jugak kt mr affendi. el tau pasal sewa tuh,n act ade je dpt dlm rm200 tp they can't accept muslim but non muslim. so,i dun have any choice and i'm not choosy..i really appreciate who help me to find a room.
btw,thanks ya smua yg bantu el.. el dh dpt kan umah. br je arini dpt...kt area sunway pyramid..el dpt umah kt ss15 ok gak sewa dia ,rm300 tp mslhnye campuur laki ppuan..even diorg muslim..but yg nk kuar tuh ppuan..agak terkejut la sbb ade jugak yg sanggup hidup mcm tuh..siap anta msg kt el ulang kali kalo nk duk,inform dia awal2 sbb umah sblh pun sewa laki ppuan..adei...jauh kan la el dari smua tuh..thanks ya~~! guten fahrt! auf widersehen...

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Wed Jun 03, 2009 12:13 am

A94126 wrote:perh..terror speakang deutsch mr bull neh.

sikit2 boleh la. carik makan. hehehe...

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Wed Jun 03, 2009 1:12 am

eLLe wrote:tu la...mr bull pndai ckp deustch ni..hehe..leh sambung blaja bhsa lg ni..ekekeeke...
thanks jugak kt mr affendi. el tau pasal sewa tuh,n act ade je dpt dlm rm200 tp they can't accept muslim but non muslim. so,i dun have any choice and i'm not choosy..i really appreciate who help me to find a room.
btw,thanks ya smua yg bantu el.. el dh dpt kan umah. br je arini dpt...kt area sunway pyramid..el dpt umah kt ss15 ok gak sewa dia ,rm300 tp mslhnye campuur laki ppuan..even diorg muslim..but yg nk kuar tuh ppuan..agak terkejut la sbb ade jugak yg sanggup hidup mcm tuh..siap anta msg kt el ulang kali kalo nk duk,inform dia awal2 sbb umah sblh pun sewa laki ppuan..adei...jauh kan la el dari smua tuh..thanks ya~~! guten fahrt! auf widersehen...

i dok try reply to this post tapi ada some kind of halangan. this would be my 4th attempt.

elle, my comment for the above is "ini kerja gila". you might not know what awaits you in future. therefore, if you can get away, please do so. perkara ni menyalahi agama dan culture kita. don't put yourself into trouble.

hm... more deutch phrases. yummy.

kepada kengkawan ini terjemahannya:
guten fahrt = good ride/good luck. juga disebut gute fahrt. fahrt. bukan fart tau!
auf widersehen = ada sedikit kesilapan ejaan. auf wiedersehen. maksudnya goodbye. atau boleh juga disebut tschus (bunyi dia cam sebut choose).

bis morgen, elle. tschus.

p/s - utk kengkawan yg dah kawin - ucapkan ni kat suami/isteri selalu: ich liebe dich. insya Allah dapat mengeratkan hubungan. try tau. hehehe...

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Affendi on Wed Jun 03, 2009 10:34 am

eLLe - achtung! do not get yourself in trouble... JAIS serbu siap lah RM3,000 /penjara 3 hari..kalo disabit jatuh hukum oleh mahkamah syariah..proses kena tangkap pun pasti dah memalukan...huhu..sungguh tidak menakutkan hukuman versi manusia ni.. Neutral

deutch spreking..huhu.. yg saya tau engine (eng.) = motor (deu.) Razz .. kat sana tiada signage toilet yg logo laki pompuan tu.. cuma ada tulis W.C + 'male/female' in deutch .. so eLLe.. just pls make sure u know which WC you're going in..no such thing as a standard unisex W.C worldwide practice..don't end yourself in trouble..

Affendi

Number of posts : 193
Registration date : 2008-02-04
Age : 37
Location : 3 JLN PUSJ 3/2

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Wed Jun 03, 2009 10:11 pm

ye...timasih smua nye..insyaALLAH,selagi ade org bimbing,el xkan salah langkah..el bukan jns ppuan yg senang terpedaya. el ade iman gak..el mmg xbrani ke arah itu,even org kata murah,tp el xkan ke sana..masyaALLAH..~~! jauhkan la dari smua tuh..takut.. dh byk pengajaran kita tgk kt tv..cite hidayah tuh,cukup mengerikan..alhamdullilah,parents el bg cukup ilmu agama ni. masih boleh bezakan yg baik dgn yg buruk..

btw,el blaja german masa 2nd year kt u..wajib kan bdk uitm..and i pun bdk engine..so,boleh la ckp german ckit2..learning process xkira usia..ade masa,kita blaja je..mcm skrg ni,el blaja bende baru utk keje baru..menyeronokan..

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Thu Jun 04, 2009 12:31 am

o... engine uitm ke? mech ke, electrical ke, chemical ke, civil?

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Bull on Thu Jun 04, 2009 1:09 am

elle, org tua2 pernah berkata, beringat sebelum kena. to prevent is better than to cure.

memang kita ada iman, kita ada ilmu. tapi itu bukan satu guarantee yg kita boleh tahan godaan. kita pernah dengar cerita bagaimana org yg 'alim dan wara' terjerumus melakukan dosa kerana tertipu dan termakan hasutan/godaan syaitan laknatullah. itu cerita org ahli ibadat ('abid). kita ni? iman pun senipis kulit bawang (kalau yg beriman la). agak2 tahan ke? so, sebelum apa2, jauhkanlah dari perkara2 yg berpotensi menyedut kita ke arah yg tak elok.

once kita berada dalam kelompok tu walaupun kita tak buat, kebarangkalian utk kita berpelakuan seperti mereka adalah tinggi. tengok sajalah contoh2 yg berlaku disekitar kita kebelakangan ini.

ambillah tulisan ini sebagai pandangan seorang saudara yg tidak mahu saudara seagamanya terjerumus kedalam gejala yang tidak sihat dan dilaknati Allah.

Bull

Number of posts : 362
Registration date : 2008-10-12
Age : 43
Location : Pinggiran USJ 1/5

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by toyak(sarjance) on Thu Jun 04, 2009 11:48 am

aku dah confuse..............

toyak(sarjance)

Number of posts : 217
Registration date : 2008-05-09
Age : 42
Location : subang jaya

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Thu Jun 04, 2009 10:48 pm

hmm..el bdk chemical engine... Very Happy

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by eLLe on Thu Jun 04, 2009 10:50 pm

ish,xmola el duk dgn lelaki...melainkan suami el nti...xelok,bhya..wtpe nk undang bhya diri sendiri kan? ingat parents,fmly..and yg plg utama ALLAH..

eLLe

Number of posts : 14
Registration date : 2009-05-29
Age : 30
Location : sg buloh

Back to top Go down

Re: Mencari bilik sewa berhampiran subang parade..URGENT!

Post by Sponsored content Today at 7:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum