Kisah Benar...

View previous topic View next topic Go down

Kisah Benar...

Post by rosli on Fri Jan 18, 2008 4:29 pm

Saya nak berkongsi pengalaman dgn kawan-kawan.... Ada seorang abang (jiran saya & pakcik) berumur dlm lingkungan 45-50 tahun, yang belum pernah bertandang ke surau.. Kami bersangka baik, mungkin kerana faktor kerjanya membuatkan beliau x berkesempatan untuk ke surau. Secara perlahan-lahan, kami pasang strategi nak ajak dia ke surau bila ada kelapangan...
Pada suatu hari, pakcik menyapa beliau.. 'hari ni tak kerja ke?'.. Beliau membalas balik dengan jawapan... 'Mestilah kena pergi kerja, kalau tidak, takkan orang surau nak bagi makan!!!' Kesian saya tengok pakcik.. sedih dia kena tengking mcm tu... saya kata dgn pakcik... sabar lah.. mungkin belum sampai seru lagi... kita jangan putus asa...
Kawan-kawan ada pandangan/cadangan bagaimana nak menghadapi orang mcm ni?

rosli

Number of posts : 27
Registration date : 2008-01-11
Location : 72, PUSJ 3/1

Back to top Go down

Re: Kisah Benar...

Post by karisma on Fri Jan 18, 2008 5:19 pm

Tunggu je masa kat surau betol2 tengah ada makan baru tanya sekali lagi..hi..hi..

Insyaallah...mengajak ni kerja kita...hidayah tu kerja Allah SWT...

Abu Talib yang pelihara nabi sejak kecil tu pun tak dapat hidayah...sedangkan anak Abu Jahal Ikrimah dapat hidayah.....

.....Allahlah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki...

karisma

Number of posts : 91
Registration date : 2008-01-11

Back to top Go down

Re: Kisah Benar...

Post by Tika on Fri Jan 18, 2008 5:25 pm

Tak pun... time ada kenduri ke apa kat surau... kita buat laa nasi berkat ke apa utk bawak balik... satu tu bagi laa kat dia... kalau acapkali bagi...termalu gak dia... Maklumlah rezeki orang surau bagi Wink

Tika

Number of posts : 254
Registration date : 2007-12-28
Location : Jalan Pinggiran 3/5

Back to top Go down

Re: Kisah Benar...

Post by arip on Fri Jan 18, 2008 5:53 pm

Btahu dia kat surau ada makan2 lepas solat isyak malam jumaat... sapa cepat dia dapat... on a serious note.. org yg hostile mcm ni kena approach slow2... mngkin dia sejarah dgn orang surau kat tempat dia tinggal dulu so, kita kena ambik approach slow n steady

arip

Number of posts : 230
Registration date : 2007-12-16

Back to top Go down

Re: Kisah Benar...

Post by nizam_3/5 on Fri Jan 18, 2008 11:12 pm

dugaan tue....nak buat perkara baik mmg banyak dugaan nyer....
agak nyer kurang makan ker kat surau kite nie......

nizam_3/5

Number of posts : 18
Registration date : 2008-01-03

Back to top Go down

Re: Kisah Benar...

Post by kaaz on Thu Feb 07, 2008 2:18 pm

Dlm bab berdakwah ni tak boleh berputus asa.Ajak lagi dan jgnlah kita bermasam muka/tak bertegur sapa dgnnya disebabkan dia menolak ajakan yg pertama itu.Kita tak akan rugi2 apa pun.So teruskan usaha yg murni tu.

kaaz

Number of posts : 1
Registration date : 2008-01-03
Age : 43
Location : JLN PUSJ 3/2

http://www.celcom.com.my

Back to top Go down

Re: Kisah Benar...

Post by Sponsored content Today at 6:14 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum